Czy Sól szkodzi czy pomaga?
Wokół soli narosło dużo mitów, dotyczących zarówno cudownych jak i neutralnych właściwości.
Prawda jest jednak taka – sól jest nam potrzebna do życia, jednak w o wiele mniejszych ilościach niż sądzimy!
Z powodu nadmiernego spożycia soli co roku umiera ponad 3 miliony osób, co czyni sód „zabójcą” numer jeden na świecie – większym niż wojny, grypa lub cukrzyca.
Sól szkodzi? Raport WHO o Soli
Sól jest niezbędna do życia wszystkim ssakom, jednak jej nadmiar jest dla nas bardzo szkodliwy. Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń, sól to dzisiaj najważniejsza przyczyna przedwczesnych zgonów na świecie.
Czytaj więcej
Powstanie SuperSoli
Celem który przyświecał nam podczas tworzenia SuperSoli było uratowanie chociaż jednej osoby która dzięki obniżeniu ilości sodu w pożywieniu będzie żyła dłużej w zdrowiu – Krzysztof Włodarczyk, twórca SuperSoli.
Czytaj więcej
Sól a nadciśnienie
Nadmiar sodu jest jednym z podstawowych czynników związanych z rozwojem nadciśnienia, i może prowadzić nawet do zawału serca lub udaru. Badania w UK i USA wykazały że ograniczając zużycie sodu obniżamy ryzyko nadciśnienia, zawałów i udarów.
Czytaj więcej
Sól a choroby nerek
Sól kuchenna, a ściślej długotrwały nadmiar sodu powoduje stałe nadmierne obciążenie nerek, które może prowadzić do wielu – na początku niewyczuwalnych objawów i problemów nerek.
Czytaj więcej
Sól a choroby żołądka
Ostatnie badania dotyczące raka żołądka wykazały że prawie 1/3 raka żołądka jest wywołana przez Hylobacteri Pylori, której rozwój jest wspierany w środowisku z nadmierną ilością sodu. Sód również ma udział w rozwoju wrzodów żołądka.
Czytaj więcej
Sól a nadwaga
1 gram soli ponad maksymalną dopuszczalną dzienną dawkę to wzrost ryzyka nadwagi o 26% u dorosłych i 28% u dzieci. Polacy średnio spożywają między 5g a 10g soli więcej niż wynosi maksymalna dopuszczalna dzienna dawka!
Czytaj więcej
Sól a wzdęcia
Nadmiar soli w pożywieniu powoduje obciążenie układu trawiennego skutkujące nadmiernymi wzdęciami.
Najnowsze wyniki badań wskazują że sól ma bezpośredni wpływ na działanie naszego układu trawiennego i jej nadmiar może zaburzać jego optymalne działanie.
Czytaj więcej
Sól a demencja
Długotrwałe nadmierne używanie soli sprzyja rozwojowi demencji. Nadmiar sodu w pożywieniu uaktywnia enzymy w wyniku których jeden z rodzai białych krwinek zaczyna atakować układ nerwowy i może doprowadzić do stałego obniżenia zdolności poznawczych człowieka.
Czytaj więcej