sól a ciśnienie krwi
Co to jest ciśnienie krwi?
Kiedy twoje serce bije, krew jest pompowana w twoim ciele, by zapewnić mu potrzebną energię i tlen. Gdy krew jest w ruchu, naciska na ścianki naczyń krwionośnych. Siłą tego nacisku na naczynia krwionośne jest twoje ciśnienie krwi. Jeśli twoje ciśnienie krwi jest wysokie, oznacza to, że naczynia krwionośne są zbyt obciążone, co może spowodować ich uszkodzenie. Uszkodzenie naczyń krwionośnych prowadzących do serca lub naczyń w mózgu może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.
Co to jest wysokie ciśnienie krwi?
Wysokie ciśnienie krwi występuje bez objawowo, dlatego trudno jest stwierdzić, czy masz wysokie ciśnienie krwi bez mierzenia ciśnienia krwi przez lekarza rodzinnego.
Ciśnienie krwi jest mierzone w milimetrach rtęci (mmHg) i jest zapisywane jako dwie liczby, np. 120/80 mmHg. Pierwsza liczba to skurczowe ciśnienie krwi. Jest to najwyższy poziom, jaki osiąga ciśnienie krwi, gdy Twoje serce bije. Druga liczba to rozkurczowe ciśnienie krwi. Jest to najniższy poziom, jaki osiąga ciśnienie krwi, gdy serce rozluźnia się między uderzeniami.
Ciśnienie krwi większe niż 140/90 mmHg jest wysokie. Ten poziom ciśnienia powoduje dodatkowe obciążenie naczyń krwionośnych i serca, co z czasem zwiększa ryzyko udaru lub zawału serca. Prawie jedna na cztery osoby dorosłe w Polsce może mieć wysokie ciśnienie krwi, jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego stanu.
Idealnie wszyscy powinniśmy mieć ciśnienie krwi 120/80 mmHg lub niższe. Jeśli twoje ciśnienie krwi wynosi między 120/80 mmHg a 140/90 mmHg, powinieneś podjąć kroki w celu jego obniżenia, w tym spożywać mniej soli kuchennej, zwiększyć ilość spożywanych owoców i warzyw oraz więcej się ruszać.
Co może doprowadzić do wystąpienia nadciśnienia krwi?
- Jedzenie za dużej ilości soli
- Nadwaga
- Niewystarczające ćwiczenia fizyczne
- Picie zbyt dużej ilości alkoholu
Dowody dotyczące wpływu ilości soli (sodu) na ciśnienia krwi
Chociaż niektóre dowody sugerują, że otyłość w połączeniu z brakiem ćwiczeń fizycznych może prowadzić do nadciśnienia, mocniejsze dowody wskazują, że spożywanie zbyt dużej ilości soli jest silniej związane z rozwojem nadciśnienia, a szczególnie ze wzrostem ciśnienia wraz z wiekiem.
Dieta o wysokiej zawartości soli zaburza naturalny bilans sodu w organizmie. To powoduje, że ciało zatrzymuje wodę, co zwiększa ciśnienie krwi na ściany naczynia. Z wiekiem, kiedy nasze naczynia stają się mniej elastyczne podatne na nacisk krwi, ciśnienie zaczyna wzrastać.
Szacuje się, że zmniejszenie spożycia soli z 10 g dziennie do 6 g obniżyłoby ciśnienie krwi i mogłoby zapobiec około 2,6 milionom zgonów z powodu udaru mózgu i zawału serca każdego roku na całym świecie. Zmniejszenie spożycia soli jest jednym z najszybszych sposobów obniżenia ciśnienia krwi, szczególnie jeśli masz już wysokie ciśnienie krwi.
Kto jest najbardziej zagrożony wysokim ciśnieniem krwi?
Każdemu grozi wysokie ciśnienie krwi, ponieważ ciśnienie krwi zaczyna rosnąć od dzieciństwa. Szczególnie podatne są osoby w których diecie jest wysoka zawartość soli, kobiety w ciąży i osoby które się niewystarczająco ruszają.
Wysokie ciśnienie krwi jest ważnym czynnikiem ryzyka w różnych schorzeniach. Należą do nich udar mózgu, otępienie naczyniowe, cukrzyca, choroby nerek, choroby serca i problemy z poruszaniem się. Ludzie, którzy już cierpią na takie schorzenia, mogą uznać dietę o obniżonej zawartości soli za korzystną na dłuższą metę i pomocną w odwróceniu części objawów.
Jak można zapobiegać nadciśnieniu i wspomagać organizm w walce z nadciśnieniem?
Najważniejszym czynnikiem pomagającym nam w walce z nadciśnieniem to obniżenie ilości spożywanego sodu, powiększenie ilości spożywanego potasu i włączenie ćwiczeń fizycznych do naszego codziennego programu dnia.
SuperSól pomaga dzięki obniżeniu ilości sodu, ponieważ zawiera o 53% chlorku sodu mniej w porównaniu do zwykłej soli, a równocześnie zawiera dużą ilość potasu.
W jednej łyżeczce (5g) jest aż 1 173 mg potasu, i już jedna łyżeczka dziennie wystarcza żeby uzupełnić dietę w potas. Więcej o SuperSoli możesz przeczytać tu.