Sól a choroby nerek
Twoje ciało usuwa nadmiar wody z ciała, filtrując krew przez nerki. Żeby proces ten przebiegał sprawnie, wymagana jest równowaga sodu i potasu w organizmie. Dieta o wysokiej zawartości soli kuchennej zmienia bilans sodu i potasu, powodując, że nerki będą działały gorzej, usuną mniej wody, co spowoduje podwyższenie ciśnienia krwi. Obciąża to nerki (ale również serce) i może prowadzić do choroby nerek. Bardzo częstym efektem zachwianego bilansu sodu i potasu jest sprzężenie chorób nerek i układu krwionośnego których efekt może się nawzajem wzmacniać (wysokie ciśnienie uszkadza nerki, nerki wydalają mniej wody co powoduje dalszy wzrost ciśnienia, a powodem jest nadmiar sodu).
Ponadto wykazano, że wysokie spożycie soli zwiększa ilość białka w moczu, co jest głównym czynnikiem ryzyka pogorszenia czynności nerek. Istnieje również coraz więcej dowodów na to, że wysokie spożycie soli może doprowadzić do pogorszenia choroby nerek u osób już cierpiących na problemy z nerkami.
Szacuje się że prawie 20% Polaków cierpi na choroby nerek, jednak ponieważ przebiegają one bezobjawowo większość osób nie zdaje sobie sprawy że może mieć chore nerki. W wyniku tego często trafiają do lekarza dopiero w sytuacji ostrej niewydolności nerek. W wielu wypadkach można by tego uniknąć przez wczesne rozpoznanie problemów z nerkami, zmianę diety na niskosodową i zmianę stylu życia – zwiększenie ilości ruchu, obniżenie ilości alkoholu itd.
Kto jest zagrożony?
Ludzie pochodzenia czarnego pochodzenia afrykańskiego i południowoazjatyckiego są 3-5 razy bardziej narażeni na niewydolność nerek (wymagającą dializy) w porównaniu do białych rasy białej. Pacjenci z cukrzycą są do 10 razy bardziej narażeni na niewydolność nerek. Wysokie ciśnienie krwi powoduje również nadmierny stres w nerkach, co prowadzi do pogorszenia ich funkcji.
Jak przyczynia się do tego sól?
Spożycie soli zwiększa ilość białka w moczu, które jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby nerek i choroby sercowo-naczyniowej.
Kamienie nerkowe (nerkowe)
Kamienie nerkowe są stosunkowo powszechne. Przez całe życie 6% kobiet i 11% mężczyzn będzie przynajmniej raz miało kamienie nerkowe. Kamienie nerkowe są powszechne i w wielu wypadkach udaje się je wydalić z organizmu w sposób naturalny. Te w których wypadku się to nie udaje, są bardzo bolesne i mogą powodować nudności, trudności w oddawaniu moczu i mogą doprowadzić do choroby nerek, w razie blokady w wydalaniu moczu.
Oprócz tego, że sód jest czynnikiem podnoszącym ryzyko chorób nerek, dieta o wysokiej zawartości sodu jest powiązana z tworzeniem kamieni nerkowych. Dieta o wysokiej zawartości soli zwiększa ilość wapnia traconego z moczem, co może powodować rozwój kamieni nerkowych. Wiele badań z powodzeniem wykazało, że zmniejszenie zużycia soli może zmniejszyć wydalanie wapnia i zmniejszać nawroty kamieni nerkowych.
Utrata zbyt dużej ilości wapnia w moczu (znana jako hiperkalciuria) występuje u 80% pacjentów z kamieniami nerkowymi, a także stwierdzono, że osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi są bardziej podatne na rozwój kamieni nerkowych. Zmniejszenie spożycia soli może zatem być szczególnie korzystne dla tych osób, ponieważ nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale może również zmniejszać wydalanie wapnia z moczem. Stwierdzono, że dieta zaprojektowana w celu zmniejszenia nadciśnienia (dieta DASH) wiąże się ze znacznym spadkiem ryzyka kamicy nerkowej. Więcej informacji na temat diety DASH można znaleźć na stronach internetowych poświęconych diecie DASH.
Kto jest najbardziej zagrożony kamieniami nerkowymi?
Osoby z wysokim ciśnieniem krwi, uporczywymi infekcjami dróg moczowych i chorobą Crohna są bardziej narażone na kamienie nerkowe.
Jak można pomóc naszym nerkom żeby poczuły się lepiej?
Osoby z lub uznawane za zagrożone chorobą nerek lub niewydolnością nerek powinny upewnić się, że ich spożycie soli jest niższe niż zalecane maksimum 6 g. Można to osiągnąć za pomocą prostych zmian, takich jak spożywanie mniejszej ilości przetworzonej żywności, większej ilości warzyw i sprawdzanie etykiet produktów przed zakupem.
SuperSól pomaga dzięki obniżeniu ilości sodu w pożywieniu, ponieważ zawiera o 53% chlorku sodu mniej w porównaniu do zwykłej soli.
Jednocześnie SuperSól zawiera dużą ilość innych minerałów i soli mineralnych które wspierają nasz organizm i pomagają utrzymać równowagę organizmu i jego prawidłowe działanie.