Raport who na temat soli
Sól jest jednym z największych współczesnych obciążeń cywilizacyjnych które mają negatywny wpływ na zdrowie ludzi na całym świecie.
Ponad 90% mieszkańców ziemi spożywa za dużo soli w pożywieniu. Sprzyja temu nadmierne korzystanie z soli przez przemysł spożywczy, dla której sól jest najtańszym konserwantem i poprawiaczem smaku.
Nadmierne spożycie soli, zgodnie z najnowszymi badaniami jest przyczyną aż 3 milionów przedwczesnych zgonów rocznie, oraz dziesiątek milionów zawałów, udarów i innych chorób których można by uniknąć obniżając spożycie soli.
Amerykańska FDA szacuje że w samych Stanach Zjednoczonych obniżając spożycie soli do zalecanego można zaoszczędzić nawet 24 Miliardy USD rocznie na kosztach opieki zdrowotnej i kosztach powiązanych!
Ponieważ sól jest główną przyczyną zgonów na świecie, Światowa Organizacja Zdrowia razem z państwami z całego świata opracowała specjalny program dotyczący redukcji spożycia sodu.
Działanie WHA66.10
Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) są główną przyczyną zgonów na świecie. Wysokie ciśnienie krwi jest wiodącym ryzykiem podnoszącym śmiertelność na całym świecie. Co ważne, ryzyko śmierci z powodu wysokiego ciśnienia krwi w krajach o niskim i średnim dochodzie jest ponad dwukrotnie wyższe niż w krajach o wysokim dochodzie.
Państwa członkowskie WHO w ramach decyzji WHA 66.10 uzgodniły osiągnięcie dobrowolnego globalny cel NCD dotyczący 30% względnego zmniejszenia średniego spożycia soli w populacji, tak by osiągnąć spożycie na osobę poniżej 5 gramów dziennie (około 2 g sodu) do 2025 r. Uzgodniono również dobrowolny globalny cel NCD dotyczący 25% względnego zmniejszenia częstości podwyższonego ciśnienia krwi (zdefiniowanego jako skurczowe ciśnienie krwi ≥140 mmHg i / lub rozkurczowe ciśnienie krwi ≥90 mmHg) do 2025 r.
WHO opracowuje narzędzia pomagające państwom członkowskim w określaniu spożycia soli przez ludność i głównych źródeł sodu w diecie; w przeformułowaniu określonej liczby produktów dostępnych na rynku; w opracowywaniu materiałów informacyjnych na temat zdrowia, aby pomóc konsumentom w zwiększeniu świadomości na temat soli / sodu oraz w informowaniu konsumentów o tym, jak czytać i interpretować etykiety żywności.
Kluczowe fakty
- Wysokie spożycie sodu (> 2 gramy / dzień, co odpowiada 5 g soli / dzień) i niewystarczające spożycie potasu (mniej niż 3,5 grama / dzień) przyczyniają się do wysokiego ciśnienia krwi i zwiększają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
- Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól kuchenna, chociaż może ona również pochodzić z glutaminianu sodu, stosowanego jako przyprawa w wielu częściach świata.
- Większość ludzi spożywa zbyt dużo soli – średnio 9–12 gramów dziennie lub około dwa razy więcej niż zalecany maksymalny poziom spożycia.
- Spożycie soli poniżej 5 gramów dziennie dla dorosłych pomaga obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu i zawału wieńcowego. Główną korzyścią z obniżenia spożycia soli jest odpowiednie obniżenie wysokiego ciśnienia krwi.
- Państwa członkowskie WHO zgodziły się zmniejszyć spożycie soli na świecie o względne 30% do 2025 r.
- Ograniczenie spożycia soli uznano za jeden z najbardziej opłacalnych środków, jakie kraje mogą podjąć w celu poprawy wyników zdrowotnych populacji. Kluczowe środki zmniejszające zasolenie przyniosą dodatkowy rok zdrowego życia za cenę, która spadnie poniżej średniego rocznego dochodu lub produktu krajowego brutto na osobę.
- Szacuje się, że 2,5 miliona zgonów można by uniknąć każdego roku, gdyby globalne spożycie soli zostało zredukowane do zalecanego poziomu.
Zalecenia dotyczące redukcji soli
Dla dorosłych: WHO zaleca, aby dorośli spożywali mniej niż 5 g soli dziennie (1 łyżeczkę).
Dla dzieci: WHO zaleca obniżenie zalecanego maksymalnego spożycia soli dla dzieci w wieku od dwóch do 15 lat w zależności od ich zapotrzebowania na energię w stosunku do zapotrzebowania dorosłych. To zalecenie dla dzieci nie dotyczy okresu wyłącznego karmienia piersią (0–6 miesięcy) ani okresu uzupełniającego karmienia z ciągłym karmieniem piersią (6–24 miesięcy).
Cała spożywana sól powinna być jodowana lub „wzbogacana” jodem, który jest niezbędny do zdrowego rozwoju mózgu płodu i małego dziecka oraz ogólnie do optymalizacji funkcji umysłowych ludzi.
Strategia WHO a Polska
W Polsce nad opracowaniem i wdrażaniem strategii obniżenia spożycia sodu w populacji czuwa Instytut Żywności i Żywienia, który wspólnie z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowuje zalecenia prowadzące do obniżenia spożycia sodu. Instytut prowadzi również akcje edukacyjno-informacyjne, których celem jest uświadamianie Polakom że nadmiar sodu szkodzi ich zdrowiu.
Więcej na: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction, https://www.who.int/dietphysicalactivity/reducingsalt/en/,