rewolucja
w soleniu

 

Sól która leczy?

Nie od dziś wiadomo że zdrowe jedzenie to podstawa. SuperSól nie jest lekiem, ale dzięki obniżeniu ilości sodu w pożywieniu i uzupełnieniu niedoborów potasu i innych minerałów ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.

Powszechnie znanym faktem jest że używamy za dużo soli. Zgodnie z badaniami WHO i polskich lekarzy, Polacy używają średnio od 2 do  3-razy  za dużo soli dziennie w stosunku do maksymalnej zalecanej ilości. Nadmiar soli ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, i może prowadzić do nadciśnienia, problemów z układem krążenia, problemów z nerkami lub refluxu. Nieleczone objawy tych chorób i związanych z nimi komplikacji mogą prowadzić aż do śmierci.

Jednak życie
bez soli jest życiem bez smaku.
I jak tu wtedy żyć?

Jak mówi Krzysztof Włodarczyk, prezes Polskich Warzelni Soli i duchowy ojciec SuperSoli :

„Pragnąłem stworzyć produkt który będzie ludziom pomagać i podnosił komfort życia. Jak mówił Hipokrates –  Niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem. Podczas prac badawczych nad opracowaniem SuperSoli marzyłem o tym że uda nam się uratować chociaż jedno życie dzięki obniżeniu ilości sodu spożywanego w pożywieniu. Jednak żeby ludzie chcieli ograniczyć ilość sodu trzeba im było zaproponować coś w zamian, żeby potrawy były smaczne i chętnie spożywane.”

I taka jest SuperSól. Jest to pierwsza na świecie Sól o radykalnie obniżonej ilości sodu, w której tylko 47% to sód (chlorek sodu) a 53% to inne sole mineralne, minerały i mikroskładniki.

W ciągu 7 lat prac badawczych nad SuperSolą przebadano kilka tysięcy minerałów, soli mineralnych, roślin, analizując ich skład chemiczny, to jak mocno wpływają na słony smak ale czy również nie wpływają na inne smaki – nie powodują powstawania smaków gorzkich lub kwaśnych.

Tajna receptura która w wyniku badań powstała umożliwiła powstanie produktu w którym słony smak uzyskiwany jest nie tylko z sodu, ale również z innych soli mineralnych i składników.

Stosowanie SuperSoli pozwala dramatycznie obniżyć ilość sodu przyjmowaną w pożywieniu, a równocześnie podnieść ilość spożywanego potasu który jest antagonistą sodu.

SuperSól pomaga nam utrzymać lub poprawić równowagę sodowo-potasową, której utrzymanie jest kluczowe dla prawidłowego działania układu krążenia.

Poza potasem SuperSól zawiera moc innych minerałów i mikroskładników, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, jód, molibden, witamina B12 i inne, a dzięki wspaniałemu słonemu smakowi jest idealna do codziennego użytku.

W przeciwieństwie do suplementów diety, w SuperSoli nie występują żadne substancje wypełniające lub powlekające, tylko jest to w 100% produkt naturalny. SuperSól mieszając się z pożywieniem idealnie się wchłania co dodatkowo potęguje pozytywne efekty stosowania SuperSoli.

SKORO SÓL ZABIJA,
TO DLACZEGO
NIE USUNĘLIŚMY
CAŁKOWICIE SODU?

Jacek Stanisławski, kierujący badaniami nad SuperSolą wyjaśnia :

„Sód jest niezbędny do życia, to jego nadmiar zabija. Okno życia dla soli to dzienne spożycie soli na poziomie co najmniej 1,5 grama i równocześnie nie więcej niż 5 gramów. Niedobór sodu może prowadzić do arytmii, utraty przytomności, i w skrajnym przypadku do śmierci. Jesteśmy dziś w stanie przygotować Sól Zero, bez sodu, lub z śladową ilością sodu, jednak wtedy jeżeli ktoś by przygotowywał tylko świeże nieprzetworzone jedzenie używając tylko Soli Zero, to bez dodatkowej suplementacji sodu wystawiał by się na poważne ryzyko zdrowotne. SuperSól ma optymalne proporcje, tak by każdy kto używa naszej soli trafił w okno życia dla soli.”

SuperSól jest produktem przeznaczonym dla wszystkich, osób zdrowych i osób chorych, studentów, sportowców czy seniorów. Obniżenie ilości sodu w pożywieniu działa pozytywnie na redukcję wagi, dzięki zawartym niezbędnych minerałom przyśpiesza regenerację mięśni, zapobiega skurczom, ułatwia zapamiętywanie i koncentrację.

Przede wszystkim jednak działa zapobiegawczo w rozwoju chorób układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie i odciąża nerki zapobiegając problemom nefrologicznym.

SuperSól jest jedyną solą spożywczą która jest zasadowa i nie zakwasza potraw, lecz obniża ich kwasowość i podnosi pH. Dla przykładu ryż gotowany, bez dodatku soli ma pH 6,71, posolony zwykłą solą ma pH 6,5 a posolony SuperSolą ma pH 8,33. Dlatego SuperSól jest produktem który pomaga nam w zwalczaniu reflexu i cichego refluxu z którym boryka się duża część ludzi.

SuperSól powstała w ramach Międzynarodowego Programu radykalnego i skutecznego obniżenia spożycia sodu w gospodarstwach domowych i przemyśle spożywczym.

Światowa Organizacja Zdrowia w ramach Globalnego planu działań prowadzi szereg akcji w celu obniżania zużycia sodu. Rezultaty zdrowotne w krajach które przystąpiły do programu i opracowały narodowe plany działania w celu obniżenia zużycia ilości sodu przekroczyły oczekiwania i pozwoliły uratować dziesiątki tysięcy ludzi i zaoszczędzić olbrzymie środki wydawane na leczenie.

W Wielkiej Brytanii, w latach 2004-2014 udało się obniżyć zużycie soli z około 8,8 grama do 8 gramów na osobę, co pozwoliło uratować 8000 osób rocznie od śmierci spowodowanej zawałem serca, obniżyć ilość zawałów i udarów o prawie 20% i zaoszczędzić na kosztach leczenia prawie 3,5 miliarda złotych rocznie!

Założenia najnowszego programu obniżenia zużycia sodu w USA przewidują, że dzięki obniżeniu zużycia sodu o 5,5% w wariancie pesymistycznym, 22 000 osób rocznie nie zginie z powodu zawału serca lub udaru mózgu, a w wariancie optymistycznym w którym założono redukcję zużycia soli o 25%, 83 000 osób rocznie nie zginie z powodu zawału serca lub udaru mózgu. Setki tysięcy osób wcale nie doświadczy zawału serca lub udaru mózgu, a szacowane oszczędności to 4 miliardy USD dla wariantu pesymistycznego i 12,5 miliarda USD dla wariantu optymistycznego.

Polska w chwili obecnej nie realizuje polityki która ma na celu obniżenie spożycia sodu, a przy tym prawie 90 000 Polaków umiera rocznie z powodu zawału i około 30 tysięcy z powodu udaru mózgu. Obniżając zużycie sodu tylko o 10 % możemy uratować więcej Polaków niż ginie w wypadkach drogowych.